Home

De Stichting Orgelkring Peel en Maas, Culturele ANBI en de opvolger ervan de
Stichting Kapel voor de Kunsten Peel en Maas, Culturele ANBI.

Stichting Orgelkring Peel en Maas is opgericht op 12 december 2012. De aanleiding was het overleg tussen de gemeentelijke cultuurstichting C6 (Herma Gerritsen en Mijntje Klaasen) en de toenmalige overste van het Missiehuis St. Jozef (Wiel Bellemakers). Dat heeft geleid tot het oprichten van een speciale orgelcommissie, die een feestelijk jaarprogramma organiseerde, waarin 12 keer het Cavaillé-Coll-Mutin orgel in de Kapel van het Missiehuis in de schijnwerper werd gezet.  Een logische vervolgstap was de oprichting van de Stichting Orgelkring Peel en Maas. Daarvoor werd de Culturele ANBI-status (Culturele Algemeen Nut Beogende Instelling) aangevraagd en verkregen.
Sindsdien zijn er in de kapel jaarlijks tenminste 10 concerten georganiseerd onder het voorzitterschap van Ton van den Hout. In de programma’s werkten gerenommeerde organisten, koren en ensembles mee. Waarbij veel aandacht gegeven werd aan alle inwoners van Peel en Maas, van schoolkinderen tot en met senioren.

Sinds 1 januari 2023 is Peter Klaasen Ton van den Hout opgevolgd als voorzitter.
De naam van de Stichting Orgelkring Peel en Maas is veranderd in Stichting Kapel voor de Kunsten Peel en Maas en is er gekozen voor een verbreding van het programma om tegemoet te komen aan de verscheidenheid aan interesses bij de burgers van Peel en Maas en de regio.
De Culturele ANBI-status werd behouden.

Onder leiding van Greg Beñaga, vicaris-generaal van de Congregatie der Missie in Rome, Rafael Isharianto CM, overste van het Missiehuis Sint Jozef in Panningen, vertegenwoordiger van de Lines of Action, zoals onder meer de Stichting Orgelkring Peel en Maas, de Kepèlse Initiatief Groep (KIG), de Vincentian Movement en de Mgr. Schravenstichting is in de zomer 2023 stilgestaan bij het gedeeltelijke openstelling van het Missiehuis, i.h.b. de kapel, de tuin en Maison Folleville. Om daar meer activiteiten te organiseren om de gemeenschap uit te nodigen en welkom te heten.
De Stichting Orgelkring liep daar al enige tijd met succes op vooruit.

De naam en het logo

Gelet op de verscheidenheid aan interesses bij het publiek, de verbreding van de programma’s en de wens om het klooster, de kapel, tuin en Maison Folleville meer open te stellen voor de gemeenschap is ervoor gekozen om de naam en het logo te vernieuwen. Zowel de naam als het logo dekken daarmee meer de Kunst- en Cultuur-lading.

De naam en het logo zijn in het voorjaar 2024 bedacht respectievelijk ontworpen door Y.C.P.H.J. (Yannick) Joosten, PhD Candidate in Architecture and Design Culture, Department of Architecture – DA | ICAR/18 Storia Dell’Architectura, Alma Mater Studiorum – University of Bologna.

Yannick is de zoon van Ans en Arno Joosten uit Panningen, is cum laude afgestudeerd aan de LUAV Universiteit in Venetië en is thans doende met zijn promotiestudie aan de Universiteiten Venetië en Bologna. Tussentijds heeft hij een half jaar op het Vaticaan in Rome gewerkt voor diverse onderzoeken.

 

De kapel

De Franse kapel van het Missiehuis Sint Jozef in Panningen werd gebouwd in 1908 in neogotische stijl. De architect van de kapel was Henri Seelen. De glas-in-loodramen zijn in 1912/1913 gemaakt door atelier Frans Nicolas & Zonen uit Roermond en in 2018 gerestaureerd door het Tilburgse Glasatelier Hagemeier. (zie voor meer info over de kapel de pagina;s Kapel voor de Kunsten en Missiehuis Sint Jozef).

Het Cavaillé-Coll-Mutin orgel

Voor de kapel van het Missiehuis is in 1912 in Parijs een orgel gebouwd door de beroemde Franse orgelbouwer Cavaillé-Coll en zijn medewerker Mutin. Het orgel is uniek in Nederland omdat het nog geheel in de oorspronkelijke staat verkeert. De kapel en het orgel zijn in 1994 op de rijksmonumentenlijst geplaatst.
De Stichting Kapel voor de Kunsten wil de Kapel en het orgel voor toekomstige generaties behouden en promoten door het organiseren van concerten en muzikale activiteiten. Ze wil iets betekenen voor de muziekcultuur binnen de hele gemeente Peel en Maas door het wekken van interesse voor een brede muziek- en orgelcultuur. Andere orgels binnen de gemeente worden niet vergeten.
(zie voor meer over het orgel de pagina Mutin orgel)

Reacties zijn gesloten.