Geschiedenis Kapel

Geschiedenis Kapel

De politieke situatie in Europa was eind 19e eeuw zowel in Frankrijk als Duitsland sterk antireligieus. Kloosterorden weken daarom uit naar Nederland. Zo ook de congregatie van de Franse Lazaristen (in 1625 gesticht door de Vincent dePaul). In 1882 namen ze hun intrek in Wernhoutsburg, vlak over de grens bij Zundert, om daar voorlopig Franse jongens op te leiden. Spoedig meldden zich ook Nederlandse jongens aan. In 1902 nam de antireligieuze stemming toe en werd in 1903 in Panningen een klooster aangekocht. Dit klooster was in 1878 gebouwd door de zusters Ursulinen uit Geilenkirchen. De Lazaristen wilden het gebruiken als tijdelijk grootseminarie voor de hogere opleiding van 22 studenten.

Tegelijk diende het huis ook als toevluchtsoord voor het geval alle Franse Lazaristen inclusief de Generale Overste, Frankrijk zouden moeten verlaten.

Het aangekochte klooster werd al snel fors uitgebreid. In 1908 werd de huidige kapel in neogotische stijl gebouwd en ingezegend. De architect was Henri Seelen. De glas-in-loodramen zijn in 1912/1913 gemaakt door atelier Frans Nicolas & Zonen uit Roermond. De kapel is met inventaris een rijksmonument (Rijksmonumentnr. 525610). De inventaris omvat de grafkelder, de sacristie, het Cavaillé-Coll-Mutin orgel en de gebrandschilderde ramen. Het orgel werd in 2012 volledig gerenoveerd onder het toeziend oog van de orgeladviseur Roger van Dijk en uitgevoerd door Orgelbouw Verschueren uit Heythuysen. In 2018 werd de kapel en de ramen gerestaureerd door het Tilburgse Glasatelier Hagemeier.

Het Missiehuis Sint Jozef is tegenwoordig het bestuurscentrum van de Nederlandse Provincie van de Lazaristen en kloosterbejaardenoord.

Zie voor meer info ook de pagina Missiehuis Sint Jozef.

Reacties zijn gesloten.